Λεωφ. Αργυρουπόλεως 28, Αργυρούπολη
Δευ-Σαβ 8:00 πμ - 5:00 μμ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Λεωφ. Αργυρουπόλεως 28, Αργυρούπολη
Δευ-Σαβ 8:00 πμ - 5:00 μμ
    Oikopest > Κοριοί: Μάθετε Τα Πάντα Για Αυτούς 

Κοριοί: Μάθετε Τα Πάντα Για Αυτούς 

Κοριοί: Μάθετε πώς αντιμετωπίζεται ο κοριός στο στρώμα και σε κάθε σημείο στο σπίτι για άψογη υγιεινή

Οι κοριοί έχουν την τάση να εμφανίζονται στο στρώμα, στα ρούχα και σε άλλες επιφάνειες στο σπίτι και σε διάφορους χώρους. Ο κοριός και τα αυγά του πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα υγιεινής και υγείας που ενδέχεται να προκαλέσουν στο ανθρώπινο σώμα ή στα κατοικίδια.
Μαθαίνοντας το πώς μεταφέρονται και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για το έντομο από την ομάδα της Oikopest, μπορείτε να είστε προετοιμασμένοι ώστε να προστατέψετε τους χώρους και την υγεία σας. 

 

εχω κοριους στο σπιτι μου

Λίγα λόγια για τους κοριούς

Οι κοριοί (Cimicidae) είναι μια οικογένεια μικρών παρασιτικών εντόμων, τα οποία έχουν μήκος περίπου 4-5 χιλιοστά, και το χρώμα τους μπορεί να είναι καφέ ή κόκκινο-καφέ. Οι κοριοί έχουν εξελιχθεί σε εξαιρετικά παρασιτικούς οργανισμούς, καθώς τρέφονται αποκλειστικά με αίμα ανθρώπων και άλλων θηλαστικών. Ο κοριός εμφανίζεται σε στρώματα και κρεβάτια ή προτιμά να καταστρέφει τα ρούχα των ανθρώπων, αλλά μπορούμε να τον βρούμε και σε πολλές ακόμα επιφάνειες, ανάλογα με το είδος στο οποίο εντάσσεται.

Η δραστηριότητα των κοριών συνήθως συνδέεται με τη νύχτα, καθώς τότε είναι πιο πιθανό να επιτεθούν και να τροφοδοτηθούν από το αίμα του ξενιστή που έχουν επιλέξει. Το τσίμπημά τους μπορεί να προκαλέσει κνησμό, ερυθρότητα και φαγούρα στο δέρμα.

Ο έλεγχος των κοριών περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών εντομοκτόνων, την υγιεινή του χώρου και των κρεβατιών, καθώς και τη συνεργασία με ειδικούς στην αντιμετώπιση εντόμων, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να εξαφανιστούν εντελώς οι κοριοί.

Οι κοριοί (Cimicidae) έχουν μακρά ιστορία στον πλανήτη και η παρουσία τους συνδέεται με τον άνθρωπο εδώ και πολλούς αιώνες. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια πότε ακριβώς εμφανίστηκαν οι κοριοί, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η συμβίωση τους με τον ανθρώπινο πληθυσμό ξεκίνησε πολλούς αιώνες πριν.

Οι πρώτες αρχαιολογικές ενδείξεις των κοριών ως παρασίτων του ανθρώπου χρονολογούνται πίσω στην αρχαία Αίγυπτο, περίπου 3.500 χρόνια πριν. Στην πορεία της ιστορίας, οι κοριοί αναφέρονται και σε άλλες αρχαίες πηγές, όπως τη ρωμαϊκή και την αρχαία ελληνική λογοτεχνία. Τον 17ο και 18ο αιώνα, η παρουσία των κοριών είναι καταγεγραμμένη κατά τη διάρκεια της εποχής της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης.

Οι κοριοί έγιναν ειδικά γνωστοί στο κοινό κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, όταν παρατηρήθηκε μια αύξηση των κρουσμάτων τους σε πολλές πόλεις παγκοσμίως. Αυτή η αύξηση μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ταξιδιωτικών δραστηριοτήτων και της ανθεκτικότητας των κοριών στα πολλά χημικά εντομοκτόνα.


Κύκλος ζωής

Ο κύκλος ζωής των κοριών αποτελείται από τρεις βασικές φάσεις: την εκκόλαψη, την ανάπτυξη και την ενηλικίωση. Η βασίλισσα των κοριών γεννά χιλιάδες αυγά, από τα οποία εκκολάπτονται νεογνά. Μετά το στάδιο του αυγού έχουμε το στάδιο της νύμφης, το οποίο αποτελείται από 5 επιμέρους στάδια. Μετά από την ανάπτυξή τους με αρκετές αλλαγές στο μέγεθός τους μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό, μεταμορφώνονται σε ενήλικες κοριούς. Κατά την ενήλικη και τελευταία φάση στην ανάπτυξή τους, οι κοριοί είναι σε θέση να γεννούν αυγά και να ξεκινάει έτσι ένας νέος κύκλος ζωής.


Είδη κοριών

Οι κοριοί, επίσης γνωστοί ως bedbugs, ανήκουν στην οικογένεια Cimicidae. Υπάρχουν πολλά είδη κοριού, αλλά δύο είναι ευρέως γνωστά καθώς είναι αυτά που αφορούν περισσότερο τον άνθρωπο και είναι τα εξής:

Cimex lectularius (Κοριός του κρεβατιού)

Είναι το κυριότερο είδος που επηρεάζει τους ανθρώπους. Αυτό το είδος κοριού είναι ευρέως διαδεδομένο και είναι γνωστό για την τροφοδοσία του με ανθρώπινο αίμα. Οι κοριοί του κρεβατιού συχνά κρύβονται στα κρεβάτια και τα ρούχα, επιτίθενται κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί να προκαλέσουν τρομερό κνησμό.

Cimex hemipterus (Τροπικός κοριός)

Ανήκει επίσης στο γένος Cimex και είναι παρόμοιο με το Cimex lectularius. Συναντάται κυρίως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές.

Οι κοριοί δεν πετούν, αλλά είναι εξαιρετικοί περιπατητές και μπορούν να μετακινούνται με επιδεξιότητα στα ρούχα, τις βαλίτσες, τα κρεβάτια και σε άλλα αντικείμενα. Η επιδημία κοριού μπορεί να είναι πρόβλημα σε ξενοδοχεία, καταλύματα και άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές περιοχές όπου οι άνθρωποι συχνά κοιμούνται ή ξεκουράζονται.


Πότε εμφανίζονται σπίτι μας και πού;

Οι κοριοί εμφανίζονται στα σπίτια για διάφορους λόγους, συνήθως σε χώρους με θερμοκρασία και υγρασία που τούς ευνοούν. Οι κοριοί μπορεί να εισέρχονται μέσω ρωγμών στα θεμέλια, ξύλινων σκαλοπατιών ή μέσα από το ξύλο των επίπλων. Συνήθως, τα πρώτα τους ίχνη είναι δύσκολα αντιληπτά, οπότε εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ελέγχου ξύλινων δομών. Είναι σημαντικό να επισκευάζονται γρήγορα τυχόν φθορές και να γίνεται σωστή συντήρηση στο ξύλο για την πρόληψη της εισβολής των κοριών.

Συνοπτικά, μερικά σημεία στα οποία συγκεντρώνονται συνήθως οι κοριοί ή μπορούμε να βρούμε τα αυγά τους είναι τα παρακάτω:

  • στρώμα κρεβατιού
  • τάβλες κρεβατιού
  • κεφαλάρι κρεβατιού
  • συρτάρια
  • κομοδίνα
  • καναπέδες
  • πολυθρόνες
  • κάδρα και πίνακες
  • επιτραπέζια λαμπατέρ
  • πρίζες
  • κάτω από συσκευές, όπως είναι η τηλεόραση
  • σοβατεπί
  • πλαίσια πορτών και παραθύρων
  • ταβάνι
  • πίσω από γύψινες επιφάνειες
  • ρούχα
  • χαλιά και μοκέτες
  • κουρτίνες και κουρτινόξυλα
  • βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και γενικά χαρτιά


Πώς μεταφέρονται;

Οι κοριοί μεταφέρονται κυρίως μέσω της ανθρώπινης δραστηριότητας και του ανθρώπινου εξοπλισμού. Μπορούν να ταξιδέψουν μέσω του χαρτιού, του υλικού ινσουλάιτ και διαφόρων προϊόντων ξυλείας. Η συνειδητοποίηση της σημασίας της πρόληψης, όπως η επισκευή ρωγμών και η σωστή συντήρηση του ξύλου, είναι κρίσιμα για την αποτροπή της μεταφοράς κοριών σε διάφορα περιβάλλοντα.


Πώς θα καταλάβουμε ότι υπάρχουν κοριοί γύρω μας;

Οι ενδείξεις της παρουσίας κοριών μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστούν αρχικά, αλλά υπάρχουν σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν την παρουσία τους. Το ξύλο που φαίνεται να έχει τρυπηθεί και παρουσιάζει σκόνη ή περίεργα σπασίματα είναι συνήθη σημάδια. Επιπλέον, μικρά κόκκινα σημάδια στο δέρμα μας, πιο συχνά σε χέρια, πόδια και πρόσωπο, που προκαλούν κνησμό ή έχουν φουσκάλες, αποτελούν συμπτώματα τσιμπήματος από κοριό. Τέλος, μπορεί να υπάρχουν σημάδια στα σεντόνια, μικρές κόκκινες κηλίδες, που ενδεχομένως μαρτυρούν παρουσία κοριών.  


Πόσο ζουν οι κοριοί;

Η διάρκεια ζωής των κοριών εξαρτάται από το είδος και τον τύπο του κοριού. Γενικά, οι ενήλικοι κοριοί έχουν συντομότερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με άλλα έντομα όπως τα μυρμήγκια. Η διάρκεια ζωής των κοριών εξαρτάται επίσης από τις συνθήκες περιβάλλοντος και τη διαθεσιμότητα τροφής. Οι κοριοί που διανύουν το στάδιο της νύμφης ζουν, συνήθως, από μερικές εβδομάδες μέχρι 5 μήνες, ενώ στο ενήλικο στάδιο ενδέχεται να ζήσουν έως και 12 μήνες.


Με τι ρυθμό αναπαράγονται;

Ο ρυθμός αναπαραγωγής των κοριών εξαρτάται από το είδος στο οποίο εντάσσονται και τις συνθήκες του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν. Ακόμα, η θερμοκρασία και η διαθεσιμότητα τροφής παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία και τον ρυθμό με τον οποίο αναπαράγονται οι κοριοί. Οι κοριοί μπορεί να γεννούν έως και 5 αυγά σε καθημερινή βάση, γεγονός που σημαίνει ότι, αναλογικά με τους μήνες που μπορούν να ζήσουν οι ενήλικοι κοριοί, πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό αυγών. 

Η έμπειρη και εξειδικευμένη ομάδα της Oikopest θα φροντίσει να σάς ενημερώσει σχετικά με τους κοριούς, τα ακάρεα και με ό,τι έχει να κάνει με τα ενοχλητικά και βλαβερά για την υγεία μας παρασιτικά έντομα. Μάθετε πώς φεύγει ο κοριός από τις διάφορες επιφάνειες που μπορεί να εγκατασταθεί, αν βοηθάει η χλωρίνη, πώς πρέπει να χειριστείτε την περίπτωση “κοριοί και κατοικίδια” και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο να γνωρίζετε για την αντιμετώπιση των κοριών.

 Επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή κλείστε το ραντεβού σας online, πραγματοποιήστε  απολύμανση και απεντόμωση για κοριούςάμεσα, εάν το πρόβλημα είναι σοβαρό και επίμονο, και προστατέψτε την υγεία σας από τα παρασιτικά έντομα.