Λεωφ. Αργυρουπόλεως 28, Αργυρούπολη
Δευ-Σαβ 8:00 πμ - 5:00 μμ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Λεωφ. Αργυρουπόλεως 28, Αργυρούπολη
Δευ-Σαβ 8:00 πμ - 5:00 μμ
    Oikopest > Κατσαρίδες: Τα Πάντα Για Το Έντομο

Κατσαρίδες: Τα Πάντα Για Το Έντομο

Μάθετε τα πάντα για την κατσαρίδα και αντιμετωπίστε τη αποτελεσματικά

Η κατσαρίδα είναι ένα από τα πλέον ανεπιθύμητα έντομα στο σπίτι και σε οποιονδήποτε χώρο, ενώ μπορεί ακόμα να προκαλεί και φόβο με την παρουσία της.
Οι κατσαρίδες, είτε πρόκειται για μικρές είτε για μεγάλες κατσαρίδες,  πρέπει να αντιμετωπίζονται, καθώς δημιουργούν προβλήματα υγιεινής στους χώρους και μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες.
Παρακάτω θα μάθετε για τα είδη των κατσαρίδων και πολλές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το ενοχλητικό έντομο.

Κατσαριδες

Τα είδη των κατσαρίδων

Τα βασικά είδη των κατσαρίδων είναι τρία και είναι η γερμανική κατσαρίδα, η αμερικάνικη κατσαρίδα και η ανατολίτικη ή μαύρη κατσαρίδα. Ας δούμε τα επιμέρους χαρακτηριστικά του κάθε είδους.

 

Γερμανική

Η γερμανική κατσαρίδα, επιστημονικά γνωστή ως Blattella germanica, ανήκει στην οικογένεια των Βλαττοειδών και είναι ένα από τα πιο κοινά είδη κατσαρίδων σε κατοικημένα περιβάλλοντα. Οι γερμανικές κατσαρίδες προέρχονται από την Αφρική, αλλά λόγω της συνύπαρξής τους με τον άνθρωπο έχουν εξαπλωθεί παγκοσμίως. Έχουν μικρό μέγεθος, καφέ χρώμα και δύο σκούρες ρίγες που διασχίζουν τον θώρακά τους.

Αν και η γερμανική κατσαρίδα δεν είναι επιβλαβής για την υγεία από μόνη της, μπορεί να μεταφέρει μικρόβια και να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Η αναπαραγωγική της ικανότητα είναι εντυπωσιακή, καθώς γεννά εκατοντάδες αυγά κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής της.

 

Αμερικάνικη

Η αμερικάνικη κατσαρίδα, επιστημονικά γνωστή ως Periplaneta americana, αποτελεί ένα είδος κατσαρίδας που συναντάται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Είναι μία από τις μεγαλύτερες κατσαρίδες και χαρακτηρίζεται από το καφέ της χρώμα και τα πτερύγια που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το σώμα της.

Η αμερικάνικη κατσαρίδα είναι γνωστή για την προσαρμοστικότητά της και την ικανότητά της να επιβιώνει σε διάφορα περιβάλλοντα. Συχνά εντοπίζεται σε υγρά περιβάλλοντα όπως αγωγοί αποχέτευσης και σκουπιδότοποι. Ενδέχεται να μεταδίδει διάφορους παθογόνους οργανισμούς και να προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις.

 

Ανατολίτικη

Η ανατολίτικη κατσαρίδα ή μαύρη, επιστημονικά γνωστή ως Blatta orientalis, ανήκει στην οικογένεια των Βλαττοειδών και αποτελεί ένα είδος που συναντάται σε θερμά και υγρά κλίματα. Το χρώμα της κυμαίνεται από καφέ έως μαύρο και συνήθως είναι μεγαλύτερη από άλλα είδη κατσαρίδων.

Η ανατολίτικη κατσαρίδα εντοπίζεται συχνά σε υγρά μέρη όπως αγωγοί αποχέτευσης, υπόγεια δίκτυα και σκοτεινά, υγρά καταφύγια. Ενδέχεται να μεταδίδει και αυτή διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς και να προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Επιπλέον, η ανατολίτικη κατσαρίδα έχει συνδεθεί με τη μετάδοση του ιού που προκαλεί την άτυπη πνευμονία.

Βασικά χαρακτηριστικά

Οι κατσαρίδες ανήκουν στην τάξη των Βλαττοειδών (Blattodea), είναι εξαιρετικά ανθεκτικά έντομα και συναντώνται σε εκατοντάδες είδη παγκοσμίως. Τα βασικά χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνουν ένα σκληρό εξωτερικό κέλυφος, τον θώρακα, που προστατεύει το σώμα τους. Υπάρχουν κατσαρίδες με φτερά – πτερύγια που χρησιμοποιούν για τη μετακίνησή τους, αλλά δεν είναι όλες οι κατσαρίδες ιπτάμενες, καθώς ορισμένα είδη δεν πετούν. Τα αισθητήριά τους όργανα, συμπεριλαμβανομένων των κεραιών τους, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση του περιβάλλοντός τους. Το χρώμα τους ποικίλλει ανάλογα με το είδος τους και, έτσι, συναντάμε μαύρες, καφέ αλλά και ξανθιές κατσαρίδες.

Ο κύκλος ζωής των κατσαρίδων περιλαμβάνει τρία στάδια (αυγό, νύμφη, ακμαίο). Η αναπαραγωγή τους είναι επίσης γνωστή για την ταχύτητα, καθώς μια θηλυκή κατσαρίδα μπορεί να παράγει εκατοντάδες αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής της. Ορισμένα είδη κατσαρίδων είναι επιζήμια για την υγεία, καθώς μεταδίδουν ασθένειες και προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Ιδανικό περιβάλλον

Οι κατσαρίδες είναι έντομα που ευδοκιμούν μεν σε ποικίλα περιβάλλοντα, αλλά υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που θεωρούνται ιδανικά για την ανάπτυξή τους. Τα βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν το ιδανικό περιβάλλον για τις κατσαρίδες είναι τα εξής:

 

Υγρασία

Οι κατσαρίδες προτιμούν υγρά περιβάλλοντα. Τα υγρά μέρη όπως αγωγοί αποχέτευσης, υγρά καταφύγια και σκοτεινά σημεία είναι ιδανικά για την ανάπτυξή τους.

 

Θερμοκρασία

Οι κατσαρίδες προσαρμόζονται σε ένα εύρος θερμοκρασιών, αλλά οι ιδανικές θερμοκρασίες είναι περίπου 20-30°C. Η ζέστη παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση του κύκλου ζωής τους.

 

Τροφή

Η διαθεσιμότητα τροφής είναι κρίσιμη. Οι κατσαρίδες τρέφονται κυρίως με οργανικά υπολείμματα, τρόφιμα και οτιδήποτε προσφέρει θρεπτική αξία.

 

Προστασία

Τα σκοτεινά, κρυμμένα μέρη παρέχουν προστασία και αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για αναπαραγωγή.

Η εφαρμογή καλών πρακτικών υγιεινής, η σφράγιση τυχόν ρωγμών ή ανοιγμάτων στο κτίριο, καθώς και η χρήση εντομοκτόνων μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του περιβάλλοντος και στην πρόληψη της εμφάνισης κατσαρίδων.

Αναπαραγωγή

Η αναπαραγωγή των κατσαρίδων είναι μια ενδιαφέρουσα διαδικασία που περιλαμβάνει τρία βασικά στάδια, τα οποία είναι το αυγό, η νύμφη και το ακμαίο, το ενήλικο στάδιο.

Η θηλυκή κατσαρίδα τοποθετεί τα αυγά της σε ασφαλές μέρος, συνήθως σε σκοτεινά και υγρά περιβάλλοντα. Τα αυγά είναι σκληρά, ανθεκτικά και προσαρμόζονται στις σκληρές συνθήκες οποιουδήποτε περιβάλλοντος για να εξασφαλίσουν επιβίωση. Κατά την εκκόλαψη εμφανίζονται οι νύμφες.

Οι νύμφες είναι νεαρές κατσαρίδες που περνούν μέσα από σειρά αλλαγών προτού φτάσουν στο ενήλικο στάδιο. Κατά τη διάρκεια αυτών των σταδίων, η νύμφη μεγαλώνει και εξελίσσεται.

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο είναι το ακμαίο ή ενήλικο. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, οι κατσαρίδες είναι έτοιμες για την αναπαραγωγή. Οι αρσενικές κατσαρίδες απελευθερώνουν φερομόνες για να προσελκύσουν τις θηλυκές.

Στη συνέχεια, η θηλυκή κατσαρίδα κουβαλά τα αυγά της, τα οποία εξασφαλίζουν την επιβίωση της επόμενης γενιάς. Ο κύκλος ζωής επαναλαμβάνεται με την τοποθέτηση των αυγών σε κατάλληλο περιβάλλον για να ολοκληρωθεί ο κύκλος αναπαραγωγής.

Εμφάνιση

Οι κατσαρίδες είναι έντομα με σκληρό εξωτερικό κέλυφος ή θώρακα, που τις προστατεύει. Έχουν δύο πτερύγια και δύο κεραίες, που αποτελούν τα αισθητήρια όργανά τους. Τα χρώματά τους ποικίλουν (ξανθό, καφέ, μαύρο), ενώ ορισμένα είδη έχουν χαρακτηριστικές ραβδώσεις. Οι ενήλικες κατσαρίδες μπορεί να φτάσουν μέχρι και μερικά εκατοστά μήκος. Εντυπωσιακά είναι τα μακριά, λεπτά προεξέχοντα όργανα στο κεφάλι τους. Τα μικρά τους αυγά, σκληρά και ανθεκτικά, συμβάλλουν στην επιβίωση και την εξάπλωσή τους.

Οι κατσαρίδες είναι επίσης χαρακτηριστικές για τα μακριά, λεπτά πόδια τους, που τος επιτρέπουν να κινούνται γρήγορα και ευέλικτα. Οι κεραίες τους χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό τροφής και κινδύνου. Παρά το γεγονός ότι μερικά είδη μπορεί να πετούν, οι περισσότερες κατσαρίδες περπατούν ή τρέχουν. Είναι γνωστές για την ικανότητά τους να προσαρμόζονται σε διάφορα περιβάλλοντα, ενώ η εξαιρετική τους αντοχή καθιστά δύσκολο τον έλεγχό τους σε ορισμένα από αυτά.

Είναι επικίνδυνες;

Οι κατσαρίδες, γενικά, δεν θεωρούνται επικίνδυνες για τον άνθρωπο σε σχέση με το δάγκωμα άλλων επικίνδυνων εντόμων, για παράδειγμα. Ωστόσο, μπορεί να αποτελούν πρόβλημα υγιεινής και να μεταδίδουν ασθένειες. Είναι γνωστό ότι ενδέχεται να μεταφέρουν βακτήρια και να μολύνουν τρόφιμα ή επιφάνειες.

Επίσης, η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα. Σε κάποιες περιπτώσεις, η συνεχής έκθεση σε κατσαρίδες μπορεί να επιδεινώσει προβλήματα αλλεργίας.

Για τον έλεγχο των κατσαρίδων, συνιστάται η χρήση εντομοκτόνων και η υιοθέτηση μέτρων υγιεινής όπως η διατήρηση καθαρών χώρων και η σφράγιση ρωγμών και ανοιγμάτων στα κτίρια.

 

Γιατί έχω κατσαρίδες; Τι τις προσελκύει;

Η παρουσία κατσαρίδων στον χώρο μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, και η προσέλκυσή τους συνδέεται συνήθως με το περιβάλλον και τις συνθήκες ενός χώρου. Ορισμένοι λόγοι μπορεί να είναι οι παρακάτω:

 

Διατροφική διαθεσιμότητα

Οι κατσαρίδες τρέφονται με οργανικά υπολείμματα, τρόφιμα και άλλα θρεπτικά υλικά, γι’ αυτό και πολύ συχνά τις βρίσκουμε στην κουζίνα. Η παρουσία τροφής, όπως ανοιχτά σκουπίδια ή τρόφιμα που δεν αποθηκεύονται σωστά, μπορεί να τις προσελκύσει.

 

Υγρασία

Οι κατσαρίδες επιλέγουν συχνά υγρά περιβάλλοντα, εξού και η συχνή παρουσία τους στο μπάνιο. Υπάρχουν είδη που συνδέονται με αγωγούς αποχέτευσης και υγρά μέρη.

 

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία παίζει, επίσης, βασικό ρόλο καθώς πολλά είδη προτιμούν τις συνθήκες όπου επικρατεί ζέστη.

 

Κατάσταση ενός χώρου

Η παρουσία κατσαρίδων συχνά οφείλεται σε έλλειψη καθαριότητας και σφράγισης ρωγμών σε κτίρια.

Για τον έλεγχο των κατσαρίδων είναι σημαντικό να διατηρείτε καθαρό το περιβάλλον, να αποθηκεύετε σωστά τα τρόφιμα και να σφραγίζετε πιθανά σημεία εισόδου στον χώρο σας.

Τι αρώματα απεχθάνονται οι κατσαρίδες;

Ορισμένα αρώματα είναι δυσάρεστα για τις κατσαρίδες, οπότε μπορούν να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικά απωθητικά. Αν και κάθε είδος κατσαρίδας μπορεί να αντιδρά σε διάφορα αρώματα, υπάρχουν ορισμένες κοινές ουσίες που απωθούν όλες τις κατσαρίδες και είναι οι εξής:

 

Ευκάλυπτος

Το έλαιο ευκάλυπτου έχει έντονο άρωμα που μπορεί να απωθήσει τις κατσαρίδες.

 

Λεμόνι

Το έλαιο λεμονιού είναι ένα άρωμα που αρέσει σε πολλούς, αλλά δεν είναι ευχάριστο για τις κατσαρίδες.

 

Λεβάντα

Το έλαιο λεβάντας έχει ένα άρωμα που στους ανθρώπους αρέσει, αλλά για τις κατσαρίδες είναι απωθητικό.

 

Μέντα

Η μυρωδιά της μέντας μπορεί επίσης να απωθήσει τις κατσαρίδες.

 

Πιπέρι καγιέν

Η πικάντικη οσμή του πιπεριού καγιέν μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό απωθητικό για τις κατσαρίδες.

Επιπλέον, υπάρχουν διαθέσιμα απωθητικά προϊόντα στο εμπόριο που βασίζονται σε αυτά τα αρώματα και είναι σχεδιασμένα ειδικά για τον έλεγχο των κατσαρίδων.

Πού κρύβονται συνήθως;

Οι κατσαρίδες είναι γνωστές για το ότι προτιμούν σκοτεινά και κρυμμένα μέρη. Ορισμένα από τα συνηθισμένα μέρη που τις βρίσκεις είναι τα ακόλουθα:

 

Σχισμές και ρωγμές

Κρύβονται σε σχισμές, ρωγμές και άλλα μικρά ανοίγματα στους τοίχους και τα δάπεδα.

 

Πίσω από κάδρα και πλακάκια

Τα κενά πίσω από τα κάδρα, τα πλακάκια και τις ταπετσαρίες είναι κοινά κρησφύγετα κατσαρίδων.

 

Ηλεκτρικές συσκευές

Μπορεί να κρυφτούν στο εσωτερικό ηλεκτρικών συσκευών, όπως τηλεοράσεις ή ψυγεία, που παρέχουν ζεστασιά.

 

Άδειοι χώροι

Προτιμούν χώρους με έλλειψη κινήσεων και ήσυχους, όπως υπόγεια και αποθήκες.

 

Σκουπιδοτενεκέδες

Οι κατσαρίδες μπορεί να βρίσκουν καταφύγιο στους σκουπιδοτενεκέδες και άλλα απορρίμματα.

Η καλή σφράγιση των ρωγμών, η τακτική καθαριότητα και η απομάκρυνση δυνητικών καταφυγίων μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των κατσαρίδων στο σπίτι ή τον χώρο εργασίας.

Μπορούν να δουν οι κατσαρίδες;

Οι κατσαρίδες έχουν ικανότητα όρασης, αλλά η ακρίβεια και η ανάπτυξή της διαφέρει ανάλογα με το είδος της κατσαρίδας. Οι περισσότερες κατσαρίδες έχουν σχετικά απλά μάτια σε σύγκριση με τα μάτια άλλων εντόμων, αλλά αυτά τος επιτρέπουν να αντιλαμβάνονται το φως και τις κινήσεις.

Τα μάτια των κατσαρίδων συνήθως αποτελούνται από πολλούς μικρούς φακούς, που μπορούν να αντιληφθούν τη φωτεινότητα και τη σκοτεινότητα. Αυτή η δομή των ματιών τούς επιτρέπει να είναι ευαίσθητες σε διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας.

Παρόλο που η όραση των κατσαρίδων δεν είναι εξαιρετική σε σχέση με άλλων εντόμων, τα μάτια τους έχουν εξελιχθεί για να ανταποκρίνονται σε τυχόν κινήσεις και αλλαγές στο περιβάλλον τους, βοηθώντας τες στην ανίχνευση εχθρών ή σε αναζήτηση τροφής.

Πόσο βρώμικες είναι;

Οι κατσαρίδες δεν είναι από μόνες τους βρώμικες, αλλά η παρουσία τους σε συγκεκριμένους χώρους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγιεινής. Οι κατσαρίδες τρέφονται με οργανικά υπολείμματα και είναι γνωστές για το ότι μπορεί να μολύνουν τρόφιμα και επιφάνειες με βακτήρια που μεταφέρουν.

Η παρουσία των κατσαρίδων μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα. Επίσης, οι εκκρίσεις τους μπορούν να είναι ερεθιστικές για το δέρμα και τους πνεύμονες.

Για να αποφευχθούν προβλήματα υγιεινής που σχετίζονται με τις κατσαρίδες, είναι σημαντικό να διατηρείτε καθαρό τον χώρο σας, να αποθηκεύετε τα τρόφιμα σωστά και να λαμβάνετε μέτρα για την αποτροπή της εισόδου τους στον χώρο.

Πνίγονται αν πεταχτούν στη λεκάνη;

Οι κατσαρίδες είναι πολύ ανθεκτικά έντομα και έχουν τη δυνατότητα να επιβιώνουν σε αρκετά αντίξοα περιβάλλοντα. Αν πεταχτούν στη λεκάνη, οι περισσότερες κατσαρίδες θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν, ενώ κάποιες μπορεί να κολυμπήσουν στο νερό για κάποιο διάστημα.

Συνεπώς, η πτώση στο νερό δεν αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο εξόντωσής τους. Για τον έλεγχο των κατσαρίδων είναι πιο αποτελεσματικό να χρησιμοποιήσετε εντομοκτόνα ή άλλες μεθόδους που στοχεύουν στην εξάλειψή τους.

Πώς διώχνω τις κατσαρίδες; Πώς μπορώ να απαλλαγώ από την παρουσία τους;

Η εξάλειψη των κατσαρίδων απαιτεί συνδυασμό προληπτικών μέτρων, καθαριότητας και χρήσης κατάλληλων εντομοκτόνων. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να μειώσετε ή να εξαλείψετε την παρουσία των κατσαρίδων στον χώρο σας.

 

Σφράγιση ρωγμών και τρυπών

Ελέγξτε και σφραγίστε όλες τις ρωγμές, τρύπες και άλλα ανοίγματα στους τοίχους και τα παράθυρα.

 

Διατήρηση καθαριότητας

Κρατήστε τον χώρο σας καθαρό, ιδιαίτερα το μπάνιο και την κουζίνα ή άλλες περιοχές όπου υπάρχει τροφή.

 

Απομάκρυνση τροφής

Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σε σφραγισμένα δοχεία και απομακρύνετε τα υπολείμματα τροφής.

 

Χρήση φυσικών απωθητικών

Ορισμένα φυσικά αρώματα όπως το λεμόνι, η μέντα, ο ευκάλυπτος και η λεβάντα μπορούν να απωθήσουν τις κατσαρίδες.

 

Χρήση εντομοκτόνων

Επιλέξτε εντομοκτόνα που είναι αποτελεσματικά κατά των κατσαρίδων. Υπάρχουν σπρέι, παστίλιες και παγίδες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

 

Συστηματική εφαρμογή μέτρων

Η συστηματική εφαρμογή μέτρων ελέγχου κατσαρίδων είναι συχνά απαραίτητη. Επαναλάβετε τις διαδικασίες πρόληψης και αντιμετώπισης των κατσαρίδων σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα.

Εάν η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή ή αν δεν είστε σίγουροι για το πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, συνιστάται να συμβουλευτείτε επαγγελματία στις απεντομώσεις για περαιτέρω βοήθεια.

Ενημερωθείτε από τους έμπειρους και εξειδικευμένους επαγγελματίες της ομάδας της Oikopest σχετικά με την απεντόμωση για κατσαρίδες και τις τιμές των υπηρεσιών που παρέχουμε. Επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή κλείστε online το ραντεβού σας και πάρετε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως “Πώς διώχνω τις κατσαρίδες” ή “Πώς να κάνω απεντόμωση μόνος μου” και μάθετε ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για να απαλλαγείτε μια για πάντα από τις κατσαρίδες.